Hogyan válaszd ki a legjobb tollasütőt

Hogyan válaszd ki a legjobb tollasütőt

Hosszú történet röviden:

Kezdőknek:

Kiegyensülyozott 80-84g-os félmerev/rugalmas
Kissé fejnehéz 80-84g-os félmerev/rugalmas

Amennyiben szeretnél pontosabb képet kapni kérlek olvasd végig a cikket

Sajnos erre a kérdésre nincs egyszerű válasz, hiszen ahány ház annyi szokás. Hogy számodra melyik a legjobb ütő befolyásolja sok minden. Például a játék tudásod, hogy kezdő, középhaladó vagy profi vagy, hogy főleg egyénit vagy párost játszol, illetve milyen stílusban játszol, alapvetően támadó vagy védekező játékot kedveled (ezekről később bővebben) és nem utolsósorban mennyit szánsz az ütőre.
Amennyiben kezdő játékos vagy nem feltétlen szükséges drága ütőt vásárolnod, természetesen a jobb minőségű ütőtől rosszabbul nem fogsz játszani és hosszú távon esetleg megúszod a második, illetve harmadik ütőfejlesztést is. Azonban kezdőként egy olcsóbb ütőnek is van számos előnye, az alacsonyabb árú ütők szinte mindig strapabíróbbak drágább társaiknál, hiszen minél inkább profi játékosoknak terveznek egy ütőt annál kevésbé fontos a tartósság egyéb tulajdonságokkal szemben.
Ennek ellenére ha teheted kerüld az alumínium ütőket és mindig próbálj meg 100% grafit ütőt venni.(Mi nem forgalmazunk grafit ütőket)
A következő bekezdésekben végig megyünk azokon a tényezőkön melyek alapvetően befolyásolják milyen egy ütő, illetve ezek közül melyik ütőt kinek javasoljuk.

Súly
Súlypont
Rugalmasság
Gripp

Súly

A tollaslabdában a súly az ütőkön legtöbbször egy rövidítéssel jelzik mint U3(85-89g) vagy U4(80-84g). Erről csak annyit szükséges tudni, hogy a nagyobb szám az U- mögött kisebb súlyt jelent. A sülyt szerepét a következőképpen lehet elképzelni. Minél nagyobb az ütő súlya annál több időre/erőre van szükség a megmozdításához viszont annál nagyobb erőhatást is fejt ki a labdára. Így ha több időnk van az ütésre nagyobbat tudunk ütni. A nehezebb ütők inkább egyéni játék során elterjedtebbek míg páros során a könnyebb ütőket részesítik előnyben a játékosok a gyorsabb manőverezési képesség miatt.

Súlypont

Fej nehéz

A fej nehéz ütők súlypontja közelebb helyezkedik el az ütő fejéhez, így az ütő nehezebbnek érződik. Előnye pont ott rejlik mint a nehezebb ütőknek, amennyiben van időnk hosszabb ütést kivitelezésére nagyobb erőt tudunk kifejteni. Ennek következtében könnyebben tudjuk végig ütni a pályát, illetve erősebbet tudunk leütni. A nehéz fej elősegíti az ütés kivezetéseket és hosszabb mozdulatok gyakorlását így kifejezetten javasolt kezdő játékosok számára. Hátránya a gyors, illetve a háló játéknál tapasztalható, lassabban lehet vele reagálni az ütésekre.
Kezdők számára ajánlott akik egyénit játszanak főleg, vagy nehezen ütik át a pályát.

Fejkönnyű

A fejkönnyű avagy nyél nehéz ütők, szöges ellentéti a korábban említett fej nehéz ütőknek. A súly nagyobb része a nyélben helyezkedik el, így a ütők kifejezetten könnyűnek érződnek. A könnyebb fej gyorsabb manőverezést tesz lehetővé a játékos számára, viszont csökkenti a maximálisan elérhető ütés erőt. Ennek következtében inkább középhaladó, haladó játékosok számára ajánlatos használni. Azok számára akik könnyedén és magabiztosan áttudják ütni a pályát. Ez az ütőtípus inkább páros játékban használt.

Középhaladó, haladó játékosok számára javasoljuk, illetve azok számára akiknek segítséget nyújt az ütőirányításában a könnyebb fej (kis gyermekek főleg kislányok (6-8 év))

Kiegyensúlyozott

Ez a kategória, az előző kettő között mozog. Mindkét típus jó és rossz tulajdonságát tartalmazza, így könnyebb vele a pálya első felében játszani mint a fejnéhez társaival viszont könnyebben tudunk hosszút üti vele mint a fejkönnyű ütőkkel. Sokoldalúsága mindenhol használható. Főleg egyéni játékosok kedvelik. Jól használható technikai elemek elsajátítására is így első ütőnek ideális választás.

Kezdő játékosok számára javasoljuk, főképpen ha esetleg még nem ismerjük a stílusunkat.

Rugalmasság

Egy ütő lehet rugalmas, merev, illetve fél merev.
Az alapszabály a következő ha gyorsabban mozog a kezed merevebb ütőt szeretnél. Tehát ha egy olyan játékos vagy akinek gyorsan mozog a keze, akkor egy merevebb ütőt szeretnél

A szép egyenletesek és lassúak a mozdulataid akkor rugalmas ütőt szeretnél ami segít a játékodban. Amennyiben kicsit gyorsabb mozdulatokat használsz akkor válaszd a fél merev ütőket.

Amennyiben rossz típust választasz nem segít a játékodban. Például ha egy erősebb és ebből következve lassabb vagy, nem segít a merev ütő, mert nem hajlik meg és vissza eléggé ahhoz hogy extra erőt generáljon. Illetve egy rugalmas ütő egy gyorsabb ütés mellé nagyobb valószínűséggel fogja túl korán eltalálni a labdát, így erőt és pontosságot veszítve.

Gripp

A gyártók különböző ütőket különböző méretű nyéllel forgalmaznak. G5 (81mm) G4(84mm)
Alapvetően a vékonyabb nyél jobb mivel a vastagságát növelni könnyebb újabb réteg felhelyezésével, mint a fából lecsiszolni.

Vélemény, hozzászólás?

×
×

Cart